Aart en Afrika

Verwarring en chaos in Mali

20140421Aart van der Heide. De ontwikkelingen in Mali zowel op politiek maar vooral op geopolitiek vlak zijn uiterst zorgelijk. Na het aftreden van de a-politieke eerste minister Ly een maand geleden en het aantreden van de nieuwe eerste minister Moussa Mara – zonder politieke ervaring – hebben de verontrustende gebeurtenissen zich in rap tempo opgevolgd.

Moussa Mara ging als eerste minister vorige maand een werkbezoek aan de brandhaard Kidal brengen. Volgens de vele krantenberichten was hij van vele kanten gewaarschuwd niet te gaan, ook door SERVAL en MINUSMA. Hij ging toch met het argument dat Kidal nog steeds in Mali ligt. Tijdens zijn bezoek hebben Toearegbewegingen het gouvenorat aangevallen. Het gevolg was meer dan vijftig doden waaronder vele Malinese militairen en ook ambtenaren en burgers. In de Malinese pers werd dit als groot nieuws gebracht. Waarom hebben de Franse militairen van SERVAL en ook die van de MINUSMA niet ingegrepen? Ze hadden de eerste minister wel gewaargeschuwd maar de slachting geschiede onder hun ogen. Waarom heeft SERVAL deze toearegrebellen nooit ontwapend? Hoe is het mogelijk dat het Malinese leger in Kidal zich laat afslachten? Daarna konden de Toearegrebellen Menaka in noord-oost Mali innemen. Zo ook Ber ten oosten van Tombouctou. Gisteren bereikte ons het bericht dat er in een MINUSMA-kamp in Aguelhoc 5 VN doden zijn gevallen door een zelfmoordaanslag. In de Jeune Afrique van vorige week stond een goed artikel onder de kop van ‘IBK verliest noord Mali’. Vanmorgen kreeg ik een bericht uit Bamako dat begon met ‘disordre au nord mais aussi au sud’. Gisteren begonnen de eindexamens in Bamako en in veel lokaliteiten was er geen stroom. Alom verwarring en chaos dus.

Politieke kopstukken vallen
Politiek Bamako stond op zijn kop. De minister van defensie Boubey Soumeylou Maiga trad af. Zo ook de hoogste legerbaas, de chef d’etat major. De oppositie eiste ook het vertrek van de president IBK omdat hij de opperbevelhebber der strijdkrachten is. Daarna begonnen de speculaties in de Malinese pers. Er duiken allerlei berichten op waarvan vooral de dubbelrol van Boubeye Maiga opvalt. Deze man komt uit de stad Gao. Hij was onder Alpha Oumar Konare eerst chef van de geheime dienst – werd de Beria van Alpha genoemd – en daarna minister van defensie ook onder de opvolger van Alpha namelijk ATT. Hij heeft goede kontakten met Algiers. Veel informatie maar ook speculaties komen los. Men weet niet meer wat waar en onwaar is.
Boubey Maiga werd alom gevreesd. Ook hij had zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen gesteld. IBK had hem in zijn regering opgenomen. Veel bronnen in Bamako vreesden dat hij na Moussa Mara de volgende eerste minister zou worden. Er circuleren zelfs berichten dat hij een staatsgreep had voorzien. Er duiken ook berichten op dat vorige week een staatsgreep werd verijdeld waar Boubeye ook een rol in speelde. Voorlopig is hij weg maar ik ben bang dat hij op een gegeven moment weer terug zal komen. Ik verwacht nu dat IBK een overeenkomst met de grootste opositieleider Soumaila Cissé zal sluiten en hem opnemen in zijn regering. Hiermee krijgt hij in feite een regering van nationale eenheid.

Populariteit Frankrijk op dieptepunt
De populariteit van Frankrijk is op een diepte punt gekomen. Waarom heeft SERVAL de verschillende toearegrebellengroepen nooit ontwapend? Waarom heeft SERVAL allerlei nieuwe toearegrebellengroepen laten ontstaan die daarbij nog steeds zwaar bewapend zijn? Hoe is het mogelijk dat Menaka en Ber door de belangrijkste rebellengroep MNLA ingenomen kan worden? Wat doen de militairen van de MINUSMA? SERVAL en MINUSMA zijn meer dan een jaar aktief. Hun rol wordt door de Malinezen sterk gewantrouwd. Vandaag doken er berichten op in de Italiaanse pers dat er een ‘relation between Algerian Polisario and AQIM terrorists’ bestaat. AQIM staat voor Al Quaida in de Magreb.
In Bamako zijn de anti Franse en ook anti MINUSMA sentimenten tot een hoogtepunt gekomen. Veel mensen hebben geen werk. Het toerisme ligt nog geheel op z’n gat. De onveiligheid neemt toe. Allerlei vakbonden, zo ook die van de politie, protesteren. Dus chaos alom. Mali is van de regen in de drup gekomen. Een goed geinformeerde Malinees zei mij dat in Mali de macht van Koulouba komt, dus van het presidentieelpaleis. De democratie is slechts een farce. De enige plek waar nog stabiliteit bestaat is het platteland waar duizenden boerenfamilies in armoede leven op een basis bestaansniveau. Ze hebben geen kontakten met het plolitieke geweld in de steden. Zij tellen niet mee!

Kidal hoofdpijndossier voor IBK
Het lijkt erop dat de gehele politiek in Mali draait om Kidal. In de tijd van Moussa Traore was Kidal een klein woestijngehucht dat niemand kende. Onder de democratisch gekozen president Alpha Oumar Konare werd dit gebied een aparte Region en werd er veel geld geinvesteerd. Nu is het de plaats van alle toearegbewegingen die een onafhankelijke Azawad willen. Gematigde toearegbewegingen hebben altijd gepleit voor een autonoom noorden onder controle van de VN. IBK echter spreekt zich duidelijk uit tegen een gedeeld Mali. Echter, het noorden van Mali is hij in feite al kwijt.
De president van Mauretanie moest vorige week naar Kidal om een nieuwe vredesregeling te onderhandelen tussen de separatisten en de machthebbers van Koulouba. Noord Mali lijkt een politieke speelbal geworden te zijn waar Mali, Mauretanie en Algerije volop betrokken zijn.
De Jihadisten zijn voorlopg uitgeschakeld maar dit is volgens mij schijn. Zoals we zien in Irak, Syrie en ook in Afghanistan zijn deze niet te verslaan. De Fransen hebben in noord Mali de toearegrebellen gebruikt om de Jihadisten te verjagen maar hebben daarmee een nieuw probleem geschapen en dat is de grote vrijheid die deze toeareggroepen zich toe eigenen. Noord Mali is als een luchtbed geworden. Als je op het ene deel gaat staan komt het andere deel omhoog.

Positie van SERVAL en MINUSMA
Het is bekend dat de operatie SERVAL onder Sarkozy al is voorbereid. Hollande heeft deze operatie tot uitvoer gebracht. Echter, bij de laatste verkiezingen in Frankrijk is de positie van de van de PS in Frankrijk heel erg verzwakt door de grote overwinning van het Front National. SERVAL wordt in Frankrijk en nu ook in Mali gezien als een projekt van Hollande. MINUSMA wordt nu ook in Mali zeer bekritiseerd. Deze missie kost de internationale gemeenschap 600 miljoen Euro per jaar. De resultaten zijn echter tot nog toe betreurenswaardig. Nederland heeft zijn troepen in Gao gestationeerd om inlichtingen te verzamelen. Volgens de speciale gezant van de secretaris generaal van de VN ‘de ogen en oren van de MINUSMA’. De Nederlandse missie in Gao wordt in ons land als een PvdA projekt beschouwd. Net als in Frankrijk heeft ook in ons land deze parrtij zwaar verloren bij de twee laatste verkiezingen. De positie van oud minister Koenders wordt in Mali nogal aangevallen.
Eigenlijk moet Europa zich niet meer bemoeien met ongeregeldheden in Afrika. Afrika moet zo langzamerhand in staat zijn zijn eigen problemen op te lossen. Europese of blanke militairen horen in 2014 niet meer in Afrika om daar de problemen op te lossen. De gehele Sahel is terrein van Jihadisten geworden. Dit probleem zal door de Magreb en Sahellanden zelf opgelost moeten worden. Europa kan ze daarbij helpen en ondersteunen. In Kidal zie je heel duidelijk hoe de overeenkomsten tussen Bamako en de rebellerende Toearegbewegingen ieder keer weer met hulp van omringende landen worden opgelost. Laten we dat als Europese landen eindelijk eens accepteren.
Ook Koenders zal dit moeten inzien. Zijn plek zou bezet moeten worden door een Afrikaan. De Malinese maatschappij zal eens aandachtig naar zich zelf moeten kijken. Naar het buitenland wordt de soevereiniteit van hun land terrecht verdedigd. De interne verdeeldheid en de graaiende politici zullen eindelijk eens moeten tonen dat ze voor een waardige zaak strijden. Helaas gebeurt dit niet genoeg. Dit hoort ook tot het ontwikkelen van een land.

Meer artikelen over

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *