Nieuws

Verkiezingen in Congo Brazzaville (2)

Beer Visser. De Congolese minister van Buitenlandse Zaken Raymond Mboulou maakte donderdag 24 maart bekend dat Denis Sassou Nguesso de verkiezingen van 20 maart heeft gewonnen. Hiermee gaat Sassou Nguesso als 72-jarige president zijn derde ambtstermijn in; iets wat zeven maanden geleden nog onmogelijk was. Maar door een wijziging in de Grondwet in oktober vorig jaar heeft hij zijn positie opnieuw veiliggesteld. Ten koste van een aantal Congolese levens en de rust in Congo-Brazzaville.

Mboulou beval alle telecomaanbieders in Congo vanaf de verkiezingsdag gedurende een aantal dagen het telefoon- en internetverkeer plat te leggen om ‘illegale publicaties van de verkiezingsuitslagen te voorkomen.’ De verkiezingen verliepen rommelig: kiezers kwamen meerdere keren op lijsten voor, en ook veel overledenen konden een stem uitbrengen. Volgens de regering zijn de verkiezingen eerlijk en democratisch verlopen. De oppositie denkt daar anders over. De EU stuurde geen waarnemers omdat ze de verkiezingen niet transparant vonden. Voormalig kolonisator Frankrijk, dat goede banden onderhoudt met Sassou Nguesso, houdt zich afzijdig. Congo is één van de grootste olieproducerende landen in Afrika, en daar vaart Frankrijk wel bij.

Gespannen
Volgens de kiescommissie heeft Sassou Nguesso met ruim 60% gewonnen. Er waren acht andere kandidaten waarvan de twee belangrijkste, Guy Brice Parfait Kolelas en Jean Marie Michel Mokoko, respectievelijk 14 en 15% van de stemmen zouden hebben gekregen. Het telefoon- en internetverkeer komt langzaam weer op gang. Er heerst een gespannen sfeer waarin iedereen in afwachting is van wat komen gaat.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *