Nieuws

Trump neemt maatregelen tegen Mauritanië wegens gedwongen arbeid

Tjerk Faber. Vrijdag 2 november kondigde Trump aan de handelsvoordelen met Mauritanië per 1 januari 2019 te beëindigen. Volgens de president van de Verenigde Staten zou het West-Afrikaanse land niet genoeg progressie boeken met het stoppen van gedwongen arbeid.

De African Growth and Oppurtunity Act uit 2000 verschaft Mauritanië samen met een grote groep andere Afrikaanse landen belastingvrije toegang tot bepaalde producten uit de Verenigde Staten met als doel bilaterale economische relaties te verbeteren. Een belangrijke voorwaarde voor deze overeenkomst is dat de desbetreffende landen zich moeten inzetten om onder andere mensenrechten en arbeidsomstandigheden te waarborgen. Juist hier gaat het volgens Trump mis in Mauritanië.
Hoewel slavernij in 1981 officieel werd afgeschaft in Mauritanië, leeft volgens een in 2013 gepubliceerd rapport van Australisch mensenrechtenorganisatie Walk Free Foundation zeker 4 procent van alle 4,5 miljoen Mauritaniërs nog steeds in een vorm van slavernij. De regering van Mauritanië heeft in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van afgelopen september nog verschillende prominente anti-slavernij activisten, waaronder kandidaat Biram Dah Abeid, opgepakt. Nu de situatie langzaamaan meer internationale aandacht krijgt, heeft de Amerikaanse president bekend gemaakt maatregelen te treffen. C.J. Mahoney, handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten, stelt in een verklaring dat er geen plek is voor gedwongen arbeidspraktijken in de 21 ste eeuw en dat de Verenigde Staten met deze maatregelen hoopt op actie in Mauritanië.
De maatregelen worden als hypocriet omschreven door Mauritaniërs in de Verenigde Staten. Sinds Trump het Witte Huis is ingetrokken worden alle vluchtelingen uit Mauritanië immers consequent teruggestuurd naar het land waarvan de president vindt dat het de mensenrechten schendt.

Reacties

One Reply to “Trump neemt maatregelen tegen Mauritanië wegens gedwongen arbeid

  1. En in het huidige Nederland fulmineert een kleine groep, heel marginaal op 17 miljoen inwoners, met heel veel mediale aandacht, tegen het “zwart zijn” van een figuur die bij het sinterklaasfeest hoort.. Die is zwart, zo hoorden wij als kind vroeger – bij mij 1960 -1970 – omdat hij “door de schoorsteen kwam..” Ha , ha dacht ik later, mooi bedacht.
    Nooit heb ik daarbij echter aan het slavernij verleden van Nederland en omringende landen gedacht. Ja, de enige Afrikaan in onze klas ( H.B.S. ) zat warempel naast mij en .. verdiende er in zijn laatste schooljaar een zakcentje bij, door enkele dagen “Zwarte Piet” te spelen…
    En, natuurlijk hoort men nu in NL, niemand van de Zwarte Piet boycot beweging over de feiten in dit artikel, noch over slavernij in Qatar, gevangene Jesiden van het Islamisch Kalifaat, IS; noch over jonge Afrikanen in een voetbal internaat, die al voor hun 18de aan de Engelse club Manchester City worden verkocht en in Europa steeds weer worden doorverkocht. Daarbij verdient de clubeigenaar, een Arabische Sheikh steeds weer. Dat is ook mensenhandel, hoewel de voetballer wel zelf ook basisgeld verdient, maar niet de volle winst kan afromen … Bron: ZDF Monitor TV programma.

Geef een reactie