Nieuws

Trieste dood van twee Nederlandse militairen in Mali

Aart van der Heide. Sergeant Henry Hoving en corporaal Kevin Roggeveld zijn omgekomen in Mali. De dood van de militairen is het gevolg van een ongeval dat zich tijdens de mortierschietoefening in Kidal heeft voorgedaan.

Premier Mark Rutte is geschokt door de dood van de twee militairen. Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert zei over de militairen dat ze streden voor een betere en veiligere wereld. Fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer hebben woensdagavond hun medeleven betuigd met de nabestaanden van de twee omgekomen militairen.
Dit is het tweede ongeval waarbij doden zijn gevallen van de Nederlandse militaire missie in Mali. Vorig jaar kwamen twee helikopterpiloten bij een ongeval om het leven. Er zijn nu vier slachtoffers te betreuren. Onze politici drukken zich uit in termen als ‘geschoktheid’ of andere termen zoals ‘het strijden voor een betere en veiligere wereld’. In Nederlandse christelijke kringen zal gereageerd worden dat er op deze missie geen zegen rust. Mijn vraag was direct hoe de bevolking in Mali en vooral de tegenstanders die zij bestreden het nieuws hebben ontvangen. De bevolking van Mali zal als ze hierover horen zeggen ‘dat het de wil van Allah of God is geweest’. Op vele Malinese internetsites zag ik gisteren vaak de term R.E.P. tegenkomen hetgeen betekent ‘rust in vrede’. De tegenstanders zullen dat ook zeggen en er ook bij denken dat God of Allah hen te hulp is gekomen.
Mijn standpunt over deze missie is alom bekend. Toch moet ik zeggen dat wat de minister van defensie zegt nogal hypocriet klinkt. Malinezen zullen zeggen AMINA en overgaan tot de orde van de dag. In Den Haag zal men druk bezig zijn te bedenken hoe deze missie nog verder te verkopen. Na het boek Wakker te hebben gelezen kunnen we ons een voorstelling maken hoe de Nederlandse militairen in het kamp Castor zullen reageren. Ook wij gaan over tot de orde van de dag. Nederland gaat op vakantie en de Tweede Kamer op zomerreces. Uit eigen ervaring weet ik wat de partners van deze militairen nu doormaken. Ik denk nu aan hen!

Meer artikelen over

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *