Aart en Afrika

Sjaak Rijke bevrijd

Naamloos-1Aart van der Heide. Zondagmorgen kwam het grote nieuws dat Sjaak Rijke, die meer dan drie jaar in het noorden van Mali gegijzeld werd door jihadisten, om 5.00 uur is bevrijd. Franse commando’s waren bij toeval op jihadisten gestuit die Sjaak bij zich hadden.

Ik ben heel blij voor Sjaak en zijn familie. Grote dank gaat uit naar de Franse troepen die deze bevrijding op hun conto kunnen schrijven. Francois Hollande de Franse president heeft bij zijn aantreden beloofd alle Franse gegijzelden te bevrijden. Nu kan hij ook zeggen dat onder zijn presidentschap een Nederlander is bevrijd.
Sjaak werd in 2011 gevangen genomen in een hotel in Tombouctou. Het is bekend dat de gijzelnemers hulp hebben gekregen van personeelsleden van dat hotel. Natuurlijk tegen betaling. Ik ken het hotel want heb daar in de goede dagen ook regelmatig gelogeerd.
De Nederlandse ambassade in Bamako laat op zijn facebook-site weten dat zij de Franse militairen bedanken en ook het Malinese volk en zijn president. We zullen nooit echt te weten komen wat de Malinese president werkelijk heeft gedaan. Niet veel denk ik want de Jihadisten gijzelen met als doel om veel geld los te krijgen. Sjaak is nu zonder betaling vrij gekomen. Het Malinese volk heeft niks kunnen doen omdat ze eenvoudigweg geen middelen hebben en daarbij matig geïnformeerd worden. Ze hebben genoeg aan hun hoofd om dat boven water te houden.
Onze ministers Koenders en Hennis hebben intussen ook hun dank uitgesproken aan de Franse president. Francois Hollande ligt zwaar onder vuur in eigen land maar het is terecht dat hij bedankt wordt.
De ministers Koenders en Hennis zitten nu wel in een lastigparket. Op hetzelfde moment dat Sjaak door de Fransen bevrijd werd, kwam ook het bericht vrij dat een Nederlandse diplomate in Kiev 3 dagen voordat het vliegtuig van Malaysian Airways werd neergeschoten aan Den Haag heeft gemeld dat er zich Russische luchtdoelraketten in oost Oekraïne bevonden. Dit gegeven gevoegd bij het feit dat de Nederlandse troepen in Noord Mali – die als taak hadden de ogen en oren van de MINUSMA te zijn – Sjaak Rijke niet gevonden hebben, noch hebben kunnen bevrijden. We zullen nooit echt weten of ze ook echt hebben gezocht. Gelukkig hebben we een parlement dat zich steeds meer bewust is van zijn taak en zij zullen deze twee minsiters zeker aan de tand gaan voelen.
Na dit alles op een rij te hebben gezet kwam ik tot de conclusie dat Opstelten voor minder zijn portefeuille heeft moeten neerleggen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *