Foto en film

Opvoedingsondersteuning in Burundi

20140217-1Eva Smallegange. Kinderen opvoeden is een uitdaging voor iedere ouder. Laat staan wanneer je je kinderen moet opvoeden in Burundi. Het is een van de armste landen ter wereld en herstellende van een jarenlange burgeroorlog. In tegenstelling tot Nederland (en andere Westerse landen) liggen de opvoedingsondersteuningsprogramma’s in Burundi niet voor het oprapen.[foldergallery folder=”wp-content/gallery/20140221″ title=”Opvoedingsondersteuning in Burundi”]

Veelal gaat de aandacht uit naar het realiseren van primaire voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan de succesvolle 3 FM Serieus Request actie afgelopen december voor schoon drinkwater. Absoluut noodzakelijk, maar de problemen in Burundi bevinden zich op meerdere gebieden. En de noodzaak aan hulp op het ene gebied sluit de noodzaak op het andere niet uit.

Tot nu toe richt weinig steun in dit post-conflict gebied zich specifiek op problemen van ouders gerelateerd aan de opvoeding. Wel is bekend dat ouders problemen ervaren en behoefte hebben aan hulp. Denk bijvoorbeeld aan het omgaan met probleemgedrag, emotionele problemen van kinderen of het ervaren van opvoedingsonmacht. Hoe ondersteuning precies vorm zou moeten krijgen is nog niet duidelijk. De komende maanden slaan Eafs-International en Aprodem-Girizina de handen ineen om hier meer duidelijkheid in te krijgen. Eafs-International is een Nederlandse non-gouvernementele organisatie die zich internationaal bezig houdt met het evalueren en ontwikkelen van opvoedingsondersteuning. Aprodem-Girizina is een Burundese organisatie die zich inzet voor belangenbehartiging en ondersteuning van de meest kwetsbare gezinnen en kinderen in Burundi.

De ervaring en beleving van ouders staat centraal in het huidige project, deze is namelijk essentieel willen we meer vat krijgen op de behoefte aan steun. Om de behoeften af te zetten tegen de bestaande mogelijkheden, zullen daarnaast verschillende ondersteuners (o.a. de bredere familie, community leaders, professionele ondersteuners, traditionele geneesheren) betrokken worden bij het project. De resultaten zullen o.a. input zijn om de activiteiten van Aprodem-Girizina te evalueren en uit te breiden. De opgedane kennis wordt echter ook breder verspreid middels presentaties in Burundi en internationale publicaties over het project.

Het team van Eafs-International stelt vrijwillig haar expertise beschikbaar. Desalniettemin zijn er kosten verbonden aan het daadwerkelijk uitvoeren van het project. Denk bijvoorbeeld aan de training van het Burundese team en het uitvoeren van de interviews met ouders. Burundi staat helaas maar op weinig landenlijsten van potentiele subsidie verstrekkers. Het project is echter dusdanig van belang dat naar andere mogelijkheden is gezocht om dit project te kunnen realiseren; namelijk crowdfunding. En wel via de Onepercentclub, die ons project enthousiast heeft ontvangen.

Wil je het project steunen en/of op de hoogte blijven van het project? Kijk dan regelmatig op de onepercent pagina, volg Eafs-International op Facebook of blijf op de hoogte via de website.
Voor vragen kunt u contact opnemen via info@eafs-international.org. Eva Smallegange of Merel Koopmans zullen uw vraag dan zo spoedig mogelijk beantwoorden.

NB. De bijgevoegde foto’s zijn van een eerder onderzoeksproject. In april en mei zal het team in Burundi zijn en foto’s van het huidige project en een update delen via AfrikaNieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *