Nieuws

Nederland stopt hulp aan regering Benin

20150506NOS.nl. Minister Ploumen heeft de ontwikkelingsrelatie met de regering van Benin opgeschort wegens een fraudezaak. Volgens haar blijkt uit onderzoek dat bij het ministerie van Water in het Afrikaanse land vier miljoen euro Nederlands ontwikkelingsgeld is verdwenen.

De minister zegt dat er uitgaven zijn gedaan die niet waren afgesproken en dat net opgerichte bedrijfjes grote sommen geld hebben gekregen. Volgens Ploumen is het besluit niet lichtvaardig genomen, en is de fraude onacceptabel. ‘Dat kan ik niet laten gebeuren.’

Geld terug
De bilaterale hulp aan de regering van Benin stopt totdat die de fraude daadwerkelijk aanpakt. Ploumen zal het geld terugvorderen. Volgens haar is het nu aan Benin om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de gang van zaken en de relatie met Nederland te herstellen.
De Nederlandse ambassade had na de eerste signalen eind vorig jaar de betalingen aan het programma voor schoon drinkwater al aangehouden. Met de Nederlandse ontwikkelingsprogramma’s met Benin was vorig jaar ruim 22 miljoen euro gemoeid. Nederland is de grootste donor van Benin op het gebied van water.

Hulp buiten overheid om
Ploumen benadrukt dat Nederland niet-gouvernementele organisaties blijft steunen. Dat is dus hulp buiten de overheid van Benin om. ‘Het doel van de opschorting van de hulp aan de regering is om fraudeurs aan te pakken. De mensen in Benin blijven we zoveel mogelijk helpen. Maar buiten de overheid om, totdat die zich betrouwbaar toont.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *