Kronieken Uit Congo

Migratie

Mart Hovens. Vriend en theatermaker Nzey zei me onlangs dat hij een Nederlandse vrouw wilde. Dan kon hij naar Nederland waar hij met zijn talent veel meer kon doen. Ik vertelde hem dat – zelfs als hij met een Nederlandse zou trouwen – het uitgesloten is dat hij toegelaten wordt. Europa wil geen Afrikanen, ook niet als ze getalenteerd zijn. Wij lijken te kiezen voor een langzaam vergrijzen, wegkwijnen en een verloren werelddeel worden.

Volgens de VN-bevolkingsstatistieken voor het jaar 2100 wordt Congo – na China, India, Nigeria en de VS – het vijfde land ter wereld. Het heeft dan een geschatte 400 miljoen inwoners. Niger en Oeganda staan op 10 (200 miljoen) en Rusland op de 22 ste plaats (ruim 100 miljoen). In de top 30 staat geen enkel Europees land. Wat dit voor de welvaart, het milieu en de dierenwereld in Congo betekent, durf ik me niet voor te stellen. Zijn de gewelddadige conflicten hier slechts een fractie van wat ons te wachten staat?
Welvarende landen in Europa krimpen en arme landen in Afrika rijzen de pan uit. Migratie van arm naar rijk – zoals we al eeuwenlang wereldwijd gewend zijn – lijkt de logische oplossing. Maar zolang Europa haar rijkdom niet wil delen, zal dat niet op een wettelijke manier gebeuren. De gezonken of doorgestuurde bootjes in de Middellandse Zee zullen een normaal beeld worden.
Met zovele inwoners zullen de conflicten in de arme landen toenemen en zo zullen er uiteindelijk toch veel vluchtelingen op (legale) humanitaire gronden in Europa aankomen. Wat triest en onmenselijk dat dat via die omweg van oorlog en geweld moet gebeuren.
Migratiestromen zijn normaal in Afrika. Op zoek naar vrede en welvaart zijn zo’n 35 miljoen Afrikanen naar het buitenland verhuisd (2,5%) waarvan de helft buiten het continent (gelijkelijk verdeeld over Europa en Azië). Congo heeft 4,5 miljoen interne ontheemden (5%) en 700.000 die het land ontvlucht zijn (tegenover 500.000 buitenlandse vluchtelingen in Congo). Oeganda herbergt de meeste buitenlandse vluchtelingen, vooral uit Zuid-Soedan: 1,4 miljoen (4%).
Ook in Europa is migratie normaal. In de jaren 50 werd emigratie zelfs door de Nederlandse overheid aangemoedigd, net zoals in de jaren 70 de immigratie om gastarbeiders in te zetten. We trokken overzee om nog rijker te worden, en we lieten de goedkope arbeidsplaatsen aan de mensen rond de Middellandse Zee.
In de voorgaande eeuwen had je eveneens vele migratiegolven. Wij, Europeanen, ‘ontdekten’ bijvoorbeeld de wereld (alsof er nog niemand woonde). We slachtten de lokale bevolking af en plunderden hun rijkdom bij deze migraties. We noemden dat ‘beschaving of Christendom brengen’. De Indianen in Noord en Zuid Amerika werden gedecimeerd. De Aboriginals in Australië eveneens. Maar nu zijn we bang Afrikanen binnen te laten. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten: is onze angst voor immigratie gebaseerd op de moordpartijen door de toenmalige Europese migranten?!

Reacties

Geef een reactie