Nieuws

Meer kindhuwelijken in Mozambique door droogte

IPS. De aanhoudende droogte doet het aantal kindhuwelijken toenemen in Mozambique. Dat stelt het agentschap VN-Vrouwen.

Kindhuwelijken waren al voor de droogte een groot probleem in Mozambique. De helft van de meisjes trouwt er voor hun achttiende verjaardag, 14 procent zelfs voor ze vijftien zijn.

Sinds het begin van de droogte in 2015 huwelijken nog meer ouders hun dochters uit. Zo moeten ze een mond minder voeden, zegt VN-Vrouwen.

Twee miljoen mensen
De droogte sloeg in 2015 in heel zuidelijk Afrika toe. In Mozambique zijn er meer dan twee miljoen mensen door getroffen.

'Het is van essentieel belang dat we het verband zien tussen de gevolgen van de klimaatverandering en het aanhoudende geweld tegen vrouwen', zegt Ondina da Barca Vieira van het VN-Vrouwenprogramma in Mozambique. 'Ook schadelijke socioculturele praktijken als het kindhuwelijk vallen daaronder. We moeten met die genderproblemen rekening bij onze aanpak van rampen en humanitaire hulp.'

VN-Vrouwen startte in 2014 een trainingsprogramma voor plattelandsvrouwen die zelf aan landbouw willen doen in Mozambique. De vrouwen krijgen zo meer autonomie. Het project krijgt financiële de steun van de Belgische overheid.

20.000 kindhuwelijken per dag
Wereldwijd treden elke dag meer dan 20.000 meisjes jonger dan achttien in het huwelijk. Weinig landen werken aan een wettelijk kader om dit te verbieden, stelden de Wereldbank en de organisatie Save The Children vorige maand nog.

Een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) stelt dat de praktijk moet worden beëindigd tegen 2030.

Reacties

Geef een reactie