Aart en Afrika

Mali in de ban van aanslagen

Aart van der Heide. De aanslagen in Gao zijn nog niet vergeten. Snel daarna werd het legerkamp in Nampala bij de Mauritaanse grens aangevallen met als resultaat 17 doden.

In Bamako werden de doden geëerd. De president verschijnt daarbij in Europees tenue – beige broek en blauwe blazer – met dezelfde hoed op z’n hoofd als tijdens de demonstratie van staatshoofden in Parijs in januari vorig jaar na de aanslag op Charlie Hebdo. Deze vertoning is een politieke boodschap. Welke? In Kidal vechten Toearegtroepen elkaar de tent uit waarbij de CMA en de GATIA elkaar de stad uit drijven. Op internet verschijnen weer berichten dat de Franse troepen pro CMA zijn. Ook gaan de Toearegtroepen in de aanval tegen de Arabische groepen. Iedereen valt iedereen aan. Veel doden zijn het resultaat. Ook heel veel complottheorieën verschijnen er op internet! Mali is in de ban van aanslagen.

Het is deze week precies 3 jaar geleden dat president Ibrahim Boubacar Keita tot president werd verkozen. De verwachting was dat hij rust in het land zou brengen maar het tegendeel is waar geworden. Zelf had ik de overtuiging dat hij de enige was die rust kon brengen in dit verscheurde land maar ook hij heeft dat niet waar kunnen maken. Ik ben zelf 6 weken geleden in Gao en Tombouctou geweest en heb de militaire overmacht van de MINUSMA daar gezien. Helaas, zij kunnen weinig uitrichten. Ibrahim uit Gao stuurde mij enkele dagen geleden een mail en zegt dat Gao nog is zoals ik het heb achtergelaten. Daarmee bedoelt hij dat er geen enkele oplossing is gevonden. Wel weet ik dat er in Gao 3 doden bij demonstraties zijn gevallen. Ook zijn er 2 Nederlandse militairen omgekomen tijdens oefeningen. Net nadat ik uit Gao vertrok werd de MINUSMA aangevallen door een auto vol met explosieven. Gevolg vele doden.

Ik vraag een wijze Nederlander die in Senegal woont hoe je deze situatie ‘spiritueel’ kunt verklaren. Hij komt met een uitleg waarbij hij een Malinese vluchteling aan het woord laat. ‘Zij die ons besturen doen dat voor eigen gewin en zoeken steun bij die machten – bedoeld wordt Frankrijk – waartegen grote groepen in Noord Mali vechten’. Verklaart dat waarom de president bij de dodenherdenking in blazer en grote hoed was gekleed? Op internet zie ik veel patriottische artikelen langskomen. Hoewel ik deze man gelijk geef is dit geen spirituele verklaring. Ik moet die dan zelf in Mali gaan zoeken. Ik zal dit dan ook doen.

Zelf heb ik regelmatig over Mali geschreven. Mijn artikelen waren nogal pessimistisch van aard. De situatie waarin het land zich nu bevindt is helaas vele malen erger dan mijn meest pessimistische artikelen. Ik heb nogal wat ‘bagger’ over mij heen gekregen vanuit Nederlandse intellectuele kringen die na een korte zoekactie allen in het kamp zitten van een politieke elite in Den Haag onder leiding van onze minister van buitenlandse zaken. De grootste kritiek die ik over mij heen kreeg was van iemand die mij verweet éénzijdigheid, ongenuanceerdheid, mijn eigen gelijk willen halend, de ander niet aan het woord latend enz. te betrachten. Ik heb deze persoon 3x uitgenodigd hierover met mij te spreken maar dat wilde hij niet. De directeur van directie veiligheid van het ministerie van buitenlandse zaken twitterde over mijn verslag van mijn bezoek aan Gao dat ik die stad kon bezoeken dank zij de Franse en de andere MINUSMA troepen. Ook deze meneer heb ik uitgenodigd hierover te praten maar helaas heb ik nooit antwoord van hem gekregen. Waarom deze landgenoten de dialoog vermijden begrijp ik niet.

Mijn beste raadgevers inzake de ontwikkelingen in Mali zijn een aantal Malinezen waarmee ik regelmatig contact heb. Hun analyses zijn eenvoudig. Sinds jullie – het westen wordt dan bedoeld – ons de ‘democratie’ hebben opgedrongen is het hier misgegaan. Hoe meer westerse invloeden we hier hebben, hoe meer jihadisten dat aantrekt. Laat ons met rust, zei iemand me eens. Vaak moet ik nog aan deze uitspraak denken. Wij die eerst dit land koloniseerden, daarna de onafhankelijkheid gaven en er onze instituties kopieerden. Daarna met de democratie kwamen en ook de mensenrechten die wij universeel noemen maar in werkelijkheid een aftreksel zijn van onze christelijk verlichtingsdenken zijn.

Mijn overleden vader zei vaak dat de wereld op z’n kop staat. Hij heeft gelijk. Eens hoorde ik Sekou Toure in 1978 op de Kaap Verdische Eilanden zeggen dat de Afrikanen hun hoofd moeten wassen om de koloniale invloeden kwijt te raken. Malinezen beginnen daar nu pas aan. Beter laat dan nooit!

Meer artikelen over

Reacties

2 Replies to “Mali in de ban van aanslagen

  1. Dag Casper. Het is wel een jaar geleden dat je dit geschreven hebt maar het geldt nog steeds. De infrastructuur en verbindingen zijn verbeterd. Maar de corruptie is gegroeid. Wij, de witten moeten ons niet met het land bemoeien. Weg uit de zandbak.

  2. Je hebt gelijk dat de Politici in Mali (net als in vele andere Afrikaanse landen) dat werkt doen puur uit eigen belang. In Mali, waar ik nu al 4 jaar woon, is het zakkenvullen naar beneden gezakt. Dat wil zeggen dat nu vrijwel iedere overheids ambtenaar alleen maar aan zijn of haar eigen belang denkt. De politie agent, de douanier, de directeur van de waterleiding maatschappij etc etc. Gevolg is dat het land een grote individualistische maatschappij is waar ieder voor zichzelf probeert te zorgen. De bevolking is de dupe.
    Deze mentaliteit veranderen is op korte termijn ondoenlijk, het land zal er dus zeker niet snel beter op worden.
    De aanwezigheid van buitenlanse troepen wordt in dank afgenomen door diegene die er financiële baat bij hebben, en dat zijn er velen. Maar dat verandert niet de mentaliteit, alles maar dan ook alles draait om geld, ook bij de bandieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *