Aart en Afrika

Mali glijdt opnieuw af in wanorde

20140522Aart van der Heide. een goede vriend van me sprak over de Rolce Royce die IBK de president heeft gekocht en bedoelde daarmee het nieuwe vliegtuig van 30 miljoen euro. Daarna kwamen de berichten over het bloedbad in Kidal waarbij de nieuwe eerste minister Moussa Mara tijdens zijn bezoek geconfronteerd werd. Gisteren waren er weer nieuwe gevechten uitgebroken tussen de jihadisten en toeareg-rebellen enerzijds en het Malinese leger anderzijds. Ook hoorde ik dat SeRVAL en MINUSMA er bij stonden en er naar keken.

Een trouwe vriend uit Segou mailde me dat iedereen teleurgesteld raakt over de houding van IBK die zich als een Malinese vorst in weelde laat baden, dure vliegtuigen koopt en niet hard wil optreden in Kidal. Vanmorgen kwam het bericht dat de nieuwe eerste minister Moussa Mara zijn ontslag had aangeboden en dat IBK dat geweigerd had. Of dit waar is weten we niet want ook de Malinese vrije pers wordt steeds onbetrouwbaarder.
een vriend uit Bamako sprak over de aankoop van de Rolce Royce van IBK en ik dacht dat hij een echte Rolce Royce had gekocht maar het blijkt dat Bamako nu al over de Rolce Royce van IBK spreekt als ze het over het dure vliegtuig hebben.
We weten nog steeds niet wat er in Kidal is gebeurd. Op internet vliegen de berichten rond maar niemand kan een goed beeld geven. Adam Thiam, een bekende journalist in Bamako en vertrouweling van Alpha Oumar Konaré, sprak op Africable op zondagavond zijn wens uit dat er eerst maar eens goed onderzocht moet worden wat er gebeurd is.
De MNLA werd eerst nog gezien als een politiek beweging maar wordt nu openlijk als een bandietenclub weggezet die samen werkt met Mauretaanse en Algerijnse gewapende groepen die om beurten als bandietengroepen of wapen- en narcotrafabrikanten worden neergezet.
Kortom, Kidal is wild-west geworden waar ook MINUSMA geen zicht meer op heeft. IBK wil nog steeds onderhandelen met de MNLA maar hij krijgt hiervoor steeds minder steun voor van de zuidelijke bevolking. Frankrijk wordt steeds meer als boosdoener weggezet. Waarschijnlijk heeft Frankrijk de MNLA altijd gesteund om hen te gebruiken tegen de Jihadisten. Mijn bronnen in Gao zeiden mij al in januari tijdens mijn bezoek dat ze geen last van de Jihadisten hadden maar wel van de barbaarse MNLA elementen. Dit blijkt nu weer het geval in Kidal te zijn. MINUSMA moet de Jihadisten bestrijden. SeRVAL houdt de MNLA de handen boven het hoofd. IBK heeft geen vat meer op Kidal. De wanorde is totaal.
De kranten en het internet staan vol met leuzen als ‘tegen een gedeeld Mali’ maar Mali is al ge-deeld en IBK speelt een spelletje dat niet meer begrepen wordt door de bevolking. Hij wordt gezien als banneling van Frankrijk. er gaan steeds meer stemmen op dat hij maar zijn ontslag moet nemen.
Niemand heeft het meer over de armen. Zij zijn immers niet belangrijk. Mijn bron in Segou zegt dat zijn land geen leger meer heeft en geen president. Ook komen de berichten binnen dat de bevolking het vertrek van Bert Koenders eist als hoofd van de MINUSMA omdat deze gefaald hebben in Kidal. Jammer genoeg beslist IBK daar niet over maar Frankrijk. Als ik Bert Koenders zou zijn zou ik de eer aan mij zelf houden en bedanken voor de eer. Ik weet zeker dat de Malinezen zich tegen hem zullen keren.
Mali verkeert in totale wanorde en de vrije pers strooit met informatie waarvan we niet meer weten of het waar is of niet. In gelijke wanorde hebben de troepen van kapitein sanogo begin 2012 een staatsgreep tegen ATT gepleegd. Twee jaar later lijkt deze toestand opnieuw te bestaan.
Frankrijk moet zich schamen. Bert Koenders moet de eer aan zich zelf houden. IBK zal kleur moeten bekennen.

Meer artikelen over

Reacties

3 Replies to “Mali glijdt opnieuw af in wanorde

  1. Volgende week houden we met een klein aantal Mali-kenners een huisseminar over de vraag: “Hoe komt het dat het niet goed gaat in Mali?”. Belangstellenden kunnen nog komen. We geven de voorkeur aan onafhankelijke mensen. Dus liever geen politici en geen diplomaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *