Nieuws

Malawi bezorgd over opmars kruidengeneeskunde

IPS. De Malawische overheid waarschuwt voor de opmars van kruidengeneeskunde en traditionele geneeswijzen. De middelen zijn niet ernstig onderzocht op hun werking en veiligheid, klinkt het.

De Malawische Pharmacy, Medicines en Poisons Board (PMPB) stelt vast dat de verkoop van geneeskrachtige kruiden en traditionele medicijnen sterk blijft stijgen. In sommige gevallen worden die behandelingen aangeprezen als oplossingen voor ernstige aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk of zelfs hiv/aids of kanker.

Dat is zorgwekkend, zegt de raad, want de geneesmiddelen zijn niet wetenschappelijk onderzocht op hun werking en zijn niet officieel goedgekeurd.

'Momenteel heeft geen enkele verdeler van traditionele medicijnen een certificaat van de PMPB', stelt de raad. 'We zijn ons bewust van de risico’s en werken aan nieuwe regels die de middelen duidelijk classificeren op basis van de risicoprofielen, zoals de plantaardige oorsprong en traditioneel gebruik. De nieuwe regels moeten goedgekeurd worden door het ministerie van Volksgezondheid.'

De raad waarschuwt niet enkel de producenten, maar ook de verdelers van de geneesmiddelen.

Reacties

Geef een reactie