Boeken

Maand van het spannende boek

20140619Miriam Grootscholten. Twee literaire thrillers die zich in Afrika afspelen: het langverwachte tweede deel in de detective Makana-reeks van Parker Bilal, Engel van de stad en De Jacht van Patricia Snel.

Engel van de stad, Parker Bilal
De in Soedan opgegroeide Parker Bilal heeft duidelijk zijn draai gevonden in de wereld van detective Makana. Het eerste deel, dat in februari vorig jaar uitkwam deed meteen uitzien naar het volgende. Dat is er nu en ook het derde ligt al klaar voor vertaling. Detective Makana, evenals de schrijver opgegroeid in Soedan, werkt in Cairo als privé detective. Vroeger was hij inspecteur van politie in Kharthoum en dat verleden speelt van tijd tot tijd nog een rol in zijn huidige leven. De ingrediënten uit het eerste deel zijn ook hier weer aanwezig: in de hoofdrol de stad Cairo; de straten, het leven, het morsige restaurantje van Ali Aswani en vooral de politieke situatie die het leven van de stadsbewoners beheerst. Het verhaal speelt zich af vlak voordat de TwinTowers worden aangevallen. Makana krijgt het verzoek om een reisbureau door te lichten en komt via een medewerkster op een heel ander spoor dan hij aanvankelijk dacht. Bilal is er meester in om in meerdere lagen te schrijven en de lezer mee te voeren naar de donkerste stegen van de stad. Parker Bilal is pseudoniem van Jamal Majoub die zijn pen heeft geslepen met een aantal succesvolle romans, alvorens zich aan het genre van de thriller te wagen. Het predicaat `literair’ dat op een thriller nogal ongepast lijkt, is hier op zijn plaats: Bilal kan schrijven. En hoe! Het avontuur waarin hij dit keer terechtkomt laat hem naar Luxor afreizen en naar een verlaten klooster waar ooit een succesvolle opvang van jongens was. De priester die het leidde heeft nu een boksschool en twee van de jongens uit de voormalige opvang spelen een belangrijke rol in het boek, dat in de VN detective- en thrillergids terecht vier sterren kreeg.

De Jacht, Patricia Snel
Eva Sanders is onderzoeksjournalist en schrijft doorgaans voor periodieken als National Geographic en de Times. Nu is zij echter gevraagd door een reisglossy om een reportage te maken over de mogelijkheden voor toerisme in Congo. Ze weet niet dat Congo zo groot is als West-Europa maar verder heeft ze zich goed voorbereid. Op de eerste pagina’s heeft ze meer oog voor andere zaken dan haar opdracht: ze is druk in de weer met de knoopjes van haar bloes, lipgloss en het nonchalant opsteken van heur haar, ten faveure van de fotograaf die voor deze klus aan haar gekoppeld is. Die eerste avond van hun ontmoeting wordt er al meteen druk gezoend en gefoezeld. (Het gaat niets worden, waardoor de fotograaf de rest van het boek met diepe wallen onder zijn ogen rondloopt.) Het maakt Eva Sanders allemaal een beetje tot een domme `doos,’ om Snels eigen woorden maar te gebruiken. Het fnuikt in ieder geval haar geloofwaardigheid als journalist. Bovenop de taalfouten en de, uit hun verband gerukte en misplaatste, citaten van Kundera en Goethe is er de neiging dit boek te laten voor wat het is. En toch zou dat jammer zijn. De grootwildstroperij en daaraan inherente smokkel van ivoor waarin Sanders verwikkeld raakt, zorgen best voor een goed verhaal. En Patricia Snel kan heus schrijven en weet de lezer ook wel te boeien. De Thrillergids van VN weet het aan een slechte redacteur. Dat kan. Het lijkt een beetje een haastklus geweest te zijn om op tijd te zijn voor de maand van het spannende boek. Ik zou er even voor gaan zitten om het boek te herzien want het heeft absoluut potentie om tot een goede thriller te komen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *