Boeken

Laat de honden niet

laat-de-honden-nietMiriam Grootscholten. Idealistische hulpverleners, die vermeende weeskinderen uit Darfur naar Frankrijk willen smokkelen, worden slachtoffer van een oud conflict tussen Frankrijk en Tsjaad. Een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal ontvouwt zich als een politieke thriller.

In het najaar van 2007 was er een schandaal in Frankrijk rond de non-gouvernementele organisatie L’Arche de Zoé. Deze organisatie had het plan opgevat om 103 kinderen, voorgesteld als Sudanese weeskinderen, illegaal vanuit Darfur naar Frankrijk te brengen om ze daar op te laten nemen in pleeggezinnen. De operatie vond plaats vanuit Tsjaad en vlak voor de kinderen geëvacueerd zouden worden, kwam de zaak aan het licht en werden zes leden van de organisatie berecht in N’Djamena.

Op deze zaak is de roman `Laat de honden niet’ gebaseerd. De titel komt van het Tsjadische spreekwoord `Laat de honden niet de ribstukken bewaken’. Mourik is dicht bij de werkelijkheid gebleven: Sarkozy speelt een bepalende rol en ook de president van Tsjaad, die nog wat te verhapstukken heeft met de vroegere kolonisator, is in beeld. De hoofdpersonen zijn een Nederlandse journalist, een Franse hulpverleenster en een Franse ex-militair die op zoek is naar een hulpproject. De laatste twee zijn de initiatiefnemers van het project met de zogenaamde weeskinderen. De hulpverleenster was eerder werkzaam in Sudan, maar verlaat het land nadat ze verkracht is door een militair. Op haar terugreis komt ze de Fransman tegen, die zijn gezin in de steek heeft gelaten om zich op plekken waar zich rampen voltrekken nuttig te maken. Het is een charismatische man die duidelijk weet wat hij wil. De ngo die zij oprichten heet Res2Pro, rescue to protect. Ze benaderen Franse adoptieouders en sluiten daarmee contracten af. Met het geld dat dit oplevert gaan ze naar Tsjaad, en daar, bij de grens met Sudan, laten ze de kinderen door een contactpersoon bij hen afleveren. De contactpersoon heeft steeds formulieren bij zich waarin staat dat de ouders vermoord zijn of dat het kind anderszins wees is geworden. In de steek gelaten weeskinderen bestaan echter niet, er is altijd wel een familielid dat zich om hen bekommert. Het blijkt dan ook dat de ouders de kinderen meegeven met hoop op een betere toekomst. Ze zijn zich er niet van bewust dat de kinderen naar Europa ontvoerd zullen worden. Tot kort voordat het vliegtuig vertrekt.

De kleine organisatie wordt speelbal van een politiek spel tussen Sarkozy en de Tsjadische president Idriss Déby. De gesprekken tussen de Franse president en zijn raadsman zijn intrigerend en de ontrafeling van het verhaal leest als een thriller. Mariska Mourik maakt gebruik van verschillende tekstsoorten, zoals stukken uit een blog, uit een dagboek, een vertrouwelijk memorandum over Res2Pro naar de raadsman van Sarkozy (Van wie? Een infiltrant?). Mourik werkte als scenarioschrijver voor televisieseries en dat is te merken aan de realistische weergave van gesprekken: de personages hebben allen een eigen herkenbare stem en dat maakt ze geloofwaardig. Knappe constructie, terwijl het lastige materie is. Mourik wil veel: de politieke situatie van Sudanin kaart brengen, de bedenkelijke rol die Frankrijk nog altijd speelt in zijn voormalige koloniën aantonen en tegelijkertijd een spannend verhaal vertellen. Ze is daar ruimschoots in geslaagd. Mariska Mourik heeft nog maar een paar titels op haar naam en dit is, hoewel niet zo benoemd de cover, de eerste politieke thriller. Hopelijk niet de laatste.

Laat de honden niet, Mariska Mourik. Uitgeverij Atlas Contact, € 24,99

Reacties

One Reply to “Laat de honden niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *