Kronieken Uit Congo

Kabila wint verkiezingen in Congo

Mart Hovens. Nederland, Frankrijk, de VS en de VN-vredesmacht (Monusco) hebben het Congolese regime aangeboden om de verkiezingen van 23 december logistiek te ondersteunen. Maar steeds weigerde het regime de hulp. 'Wij zijn een soeverein land. Wij regelen de materiële en logistieke organisatie van deze verkiezingen zelf", zei de kabinetschef van Kabila. "Congo heeft geld opzij gezet om dit in orde te brengen."

Vanwege diezelfde soevereiniteit wil de entourage van Kabila geen speciale gezanten meer. Vorige maand werd de Zuid-Afrikaanse oud-president Thabo Mbeke (die vind dat Katumbi aan de verkiezingen mee mag doen) geweigerd. Officieel vanwege ‘eerdere slechte ervaringen’. Dat was namelijk met Ketumire Masire (uit Botswana), Russ Feingold (VS), Tom Periello (VS, die op het vliegveld in elkaar geslagen werd), Ibrahima Fall (Afrikaanse Unie) en Edem Kodjo (Togo, die het Oudjaarsakkoord met de oppositie bewerkstelligde).
De kans dat Congo op eigen kracht – zonder inmenging van buitenaf – succesvolle verkiezingen organiseert, is klein. Het land is zo groot als West-Afrika, zonder veel verbindingen over land. De bevolking is straatarm en maakt zich alleen zorgen om te overleven, niet om politieke keuzes. In het oosten blijven rebellenbewegingen actief. Elders maken onbetaalde bewapende agenten en soldaten het land onveilig. Regelmatig worden mensenrechtenactivisten, journalisten en kritische rappers opgepakt, vastgezet of verdwijnen ze.
Congo denkt op de kosten van de verkiezingen te besparen door 100.000 stemmachines in te zetten. Geen sinecure in dit immense land zonder infrastructuur, elektriciteit en internet. In Nederland is het experiment met stemmachines in 2006 gestaakt. In Colombia werd onlangs getwijfeld aan hun betrouwbaarheid. In Congo zelf heeft de Zuid-Koreaanse regering zijn handen afgetrokken van het bedrijf dat de machines maakt, omdat ze corruptiegevoelig zijn. In plaats van machine à voter heet het apparaat hier al machine à voler (steelmachine).
De kieslijsten zijn nog steeds erg vervuild. Er staan minstens 6 miljoen onwettige kiesgerechtigden op. Personen die er dubbel op staan (veel militairen), die te jong zijn, en die geen vingerafdruk achtergelaten hebben. In sommige districten zijn er meer kiesgerechtigden dan inwoners, in andere is het slechts een fractie ervan.
Joseph Kabila heeft aangekondigd niet aan de verkiezingen deel te nemen (dat kon ook niet want hij heeft al twee wettelijke mandaten achter de rug). Hij schoof op de laatste dag van de kandidaatstelling Emmanuel Ramazani Shadary naar voren. Hij is degene die als minister van Binnenlandse Zaken de manifestaties bij eerder uitstel van de verkiezingen, hard uit elkaar liet slaan. De kansrijke presidentskandidaten van de oppositie worden aan alle kanten tegengewerkt. Moise Katumbi mag het land niet in en heeft zich daarom nog steeds niet in kunnen schrijven. Het regime heeft een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Hij zou huurlingen ingehuurd hebben, vastgoedfraude gepleegd hebben en bovendien niet de Congolese nationaliteit hebben.
De kandidatuur van Jean-Pierre Bemba is afgewezen. Hij is weliswaar in hoger beroep door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van misdaden tegen de menselijkheid, maar er loopt nog steeds een aanklacht tegen hem wegens het omkopen van de getuigen. Ook in Congo ging hij bij het Grondwettelijk Hof in beroep tegen zijn uitsluiting maar hier verloor hij.
De overgebleven sterke kandidaat Félix Tshisekedi zou zijn diploma’s vervalst hebben maar zijn kandidatuur wordt niet meer betwist. Bij gebrek aan andere stevige oppositieleiders hoeft hij ook geen gemeenschappelijke presidentskandidaat meer te zoeken. Omdat er geen tweede ronde is, is het zaak in de eerste ronde de kandidaat het regime al te verslaan. Maar of de zoon van de vorige ‘eeuwige oppositieleider’ dat lukt, is de vraag. Bovendien heeft hij door laten schemeren de verkiezingen te boycotten als de stemmachines niet verdwijnen.
De kans is dus groot dat de verkiezingen niet doorgaan. In dat geval zal de huidige president, Kabila, gewoon aanblijven. Als de verkiezingen wel doorgaan, dan zullen ze gemanipuleerd worden. In dat geval wint de stroman van Kabila, Shadary. Kabila zal dan achter de schermen aan de touwtjes blijven trekken en zijn macht en fortuin behouden. In beide gevallen zullen de te verwachten protesten gewelddadig de kop ingedrukt worden door de loyale presidentiële garde, en de leger- en politiemacht. De verkiezingen zijn pas op 23 december maar de winnaar is nu al bekend.

Reacties

Geef een reactie