Aart en Afrika

Jihadisten in Noord Mali blijven actief

20150807Aart van der Heide. Gisteren las ik het bericht dat Jihadisten nog steeds dood en verderf zaaien in Noord Mali. De plek die aangevallen werd heet Gourma Rharous, een plaats stroomafwaarts aan de Niger rivier ten oosten van Tombouctou.

Het bericht luidde als volgt: « Nous sommes très triste ce matin, 10 gardes tués à Gourma Rharous ». Eerder dit jaar hebben we gelezen dat onder leiding van de USA een grote operatie wordt voorbereid in alle Sahel landen waar bijna alle NAVO landen aan mee doen en ook enkele Sahel-landen waaronder Mali. De strijd wordt dus intenser!
Uit Tombouctou kreeg ik het bericht dat de situatie daar veilig is voor ons westerlingen. Uit Gao kreeg ik het bericht nog niet te komen omdat niemand niemand vertrouwt en er nog steeds jacht op blanken wordt gemaakt. Een oud collega uit Goundam – waar enkele weken geleden 7 MINUSMA soldaten uit buurland Burkina Faso sneuvelden – zei me te komen omdat ik weinig gevaar loop gegijzeld te worden. Jij, zoals deze persoon zei, bent voor de Jihadisten nog geen fles water waard omdat zij heel goed weten dat westerse regeringen geen losgeld zullen betalen voor Europeanen die niet achter de aanwezigheid van blanke soldaten aldaar staan. Sjaak Rijke is dan wel bevrijd – volgens officiele bronnen per ongeluk – maar niemand in Den Haag kan ons zeggen of de Nederlandse regering losgeld heeft betaald.
Het is duidelijk dat de situatie in Noord Mali niet verbeterd is ondanks het tekenen van de vredesakkoorden door een aantal Toeareg rebellengroepen met de centrale regering in Bamako. Steden als Tombouctou, Gao, Goundam e.a. zijn dan veilig maar reizen of missies buiten deze steden is ook voor de vele Afrikaanse noodhulpwerkers nog steeds gevaarlijk. Dat zelfs Afrikaanse militairen van de MINUSMA aangevallen en gedood worden maakt dit duidelijk.
Ook wordt het duidelijk dat de Franse militaire aanwezigheid Barkhane Noord Mali niet kan zuiveren van Jihadisten. De MINUSMA eenheden die informatie moeten verzamelen – de ogen en oren – kunnen dus ook hun werk niet doen want anders zou de situatie wel verbeterd zijn.
Mijn bronnen in Tombouctou en Gao vertellen me dat er veel hulporganisaties zijn neergestreken met veel geld die proberen daar hulp te geven waar het kan. Helaas kunnen de organisaties die twintig jaar geleden begonnen zijn nu weinig meer doen. Ze worden nauwelijks door de nieuwe grote organisaties gevraagd. Ze kunnen zelfs niet nagaan of hun activiteiten die uitgevoerd werden voordat de vijandelijkheden begonnen de geholpen gemeenschappen ook een zekere veerkracht of ‘resiliance’ hebben geboden. Veerkracht om deze moeilijke tijden te doorstaan. We hebben met een aantal organisaties die daar sinds lange tijd aan structurele opbouw hebben gewerkt in kaart gebracht waar eventueel gekeken zou moeten worden of deze gemeenschappen deze veerkracht hebben getoond eenvoudig weg om de huidige situatie te kunnen overbruggen. Hoewel toegang tot deze gebieden moeilijk en gevaarlijk is, zowel in de Tombouctou als de Gao Regions, zullen we toch naar methoden moeten zoeken om dit na te gaan. Een gedeelte van deze programma’s is vanaf 1990 gefinancierd met gelden uit Nederland. Deze organisaties hopen nu ook dat de Nederlandse donoren hiervoor interesse zullen tonen. Echter, deze organisaties hebben de indrul dat de traditionele donoren daarvoor geen belangstelling hebben.
Wel wordt duidelijk dat Noord Mali nog vele jaren gemilitariseerd zal blijven. Mocht de US – NATO War Games Prepare Massive Military Escalation in West Africa – zie artikel geschreven door Thomas Gaist, 17 February, 2015 op WSWS.org – waar zijn en werkelijkheid worden dan zal Noord Mali zeker in een Afghanistan veranderen. Veiligheid zal dan voorgoed verdwenen zijn en van ontwikkeling zal helemaal geen sprake meer zijn. Dit toont wel aan dat de 3D benadering dan in feite een rookgordijn is voor de krachten in en buiten de politiek die een permanente militarisering nastreven. De complotdenkers die altijd gezegd hebben dat o.a. de Fransen de Jihadisten binnen hebben gelaten vanwege andere belangen, zullen dan nog meer het gelijk aan hun kant krijgen. Argumenten om deze dure missies te organiseren om op die manier de toestroom van asielzoekers en andere vluchtelingen tegen te houden, blijken al lang niet meer op te gaan. Zo ook het argument als het verdrijven van Jihadisten. Onze Tweede Kamerleden mogen wel eens wat actiever worden om aan waarheidsvinding te gaan doen om beter te begrijpen waaraan maar ook waarom ze hun goedkeuring hebben verleend aan verdere militairisering.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *