Boeken

Hoelang nog duurt de nacht

hoelang-nog-duurt-de-nachtMiriam Grootscholten. Eeuwen geleden woedde er een brand in een klein dorp in Kameroen. Na de brand bleken er twaalf jonge mannen te zijn verdwenen. Een verhaal over de gevolgen van slavernij in een kleine gemeenschap, knap gereconstrueerd door Léonarda Miano rond ‘de vrouwen van wie de zoons niet meer zijn gevonden’ en de blanke slavenhandelaren, ofwel ‘de mannen met de kippenpoten’, vanwege hun witte kolonistenbroeken.

Veel is er al geschreven over slavernij, met name over de gruwelijkheden die de slaven tijdens de reis en in het land van aankomst moesten ondergaan. Minder is er geschreven vanuit het perspectief van degenen die achterbleven. Dit boek verhaalt over een kleine gemeenschap in een niet nader genoemd land aan de Afrikaanse kust, dat vanwege de taal Kameroen moet zijn, waar na een brand twaalf mannen zijn verdwenen. Het dorp leeft met een eigen geloof en rituelen, waarbij veel respect voor het leven is. Het komt dan ook bij niemand op dat de mannen ontvoerd zijn met als doel ze aan slavenhandelaars te verkopen. Maar waar zijn ze? De dorpsraad besluit om ‘de vrouwen van wie de zoons niet meer zijn gezien’ te isoleren in een hut aan de rand van het dorp. Zo kan het verdriet zich niet verspreiden en kunnen ze zich richten op het uitzoeken wat er is gebeurd. Los van elkaar besluiten de broer van de dorpsoudste en een van de vrouwen op onderzoek uit te gaan. De broer strandt bij het eerstvolgende dorp en wordt daar gevangen genomen om vervolgens als slaaf van de prinses te gaan dienen. Hij komt uiteindelijk achter de waarheid, evenals de vrouw die ook op zoek gaat, een van de moeders van ‘de zoons die niet meer zijn gevonden’. Zij moet helemaal tot aan de kust reizen om de verschrikkelijke waarheid onder ogen te zien.
Léonarda Miano slaagt erin om de verwarring in het dorp, de beklemmende sfeer zó te beschrijven dat het boek moeilijk neer te leggen is. Op indrukwekkende wijze verbeeldt ze het vaste geloof van de stam, dat alles een bedoeling heeft en dat de voorouders over hen waken. De ontsteltenis als er op deze gebeurtenis geen antwoord van hen komt, is schrijnend. De titel, ‘La saison de l’ombre’, is een beetje knullig vertaald in ‘Hoelang nog duurt de nacht’, het boek zou een sterkere titel krijgen met de letterlijke vertaling. Léonarda Miano is in 1973 in Douala, Kameroen geboren en woont sinds 1991 in Frankrijk. Ze heeft al verschillende titels op haar naam; voor dit boek ontving zij de Prix Fémina, een prestigieuze Franse literatuurprijs die jaarlijks wordt uitgereikt.

Léonora Miano, Hoelang nog duurt de nacht. Uitgeverij Van Gennep € 19,90

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *