Aart en Afrika

Drie doden bij demonstratie in Gao

Aart van der Heide. Bij een demonstratie van jongeren in Gao tegen de komst van 3 interim bestuurders zijn 3 doden gevallen door het optreden van de ordetroepen. Het vorig jaar gesloten akkoord van Algiers voorzag in een deling van de bestuurlijke macht door de centrale regering in Bamako, de regeringsgetrouwe opstandelingen en de MNLA, die de naar onafhankelijkheid strevende noorderlingen of Azawad-aanhangers vertegenwoordigen.

20160715-2

Het is niet duidelijk door welke bewegingen de jongeren aangezet zijn om tegen de komst van deze interim bestuurders te protesteren. Wel is duidelijk dat deze beweging op niet geringe schaal gebruik heeft gemaakt van haar democratische rechten om hiertegen te protesteren. De regering in Bamako wordt door zuiderlingen en de gehele oppositie bekritiseerd. Zelfs de zoon van de eerste gekozen president van Mali – Alpha Oumar Konaré – liet een duidelijk protest horen op zijn facebook pagina en eiste dat de huidige president zou moeten aftreden. Wel werd de maatregel door de regering genomen om de interim bestuurders in de noordelijke provincies te installeren door blanke Toearegs met vreugde ontvangen. Hun argument was dat de regering handelde overeenkomstig de akkoorden van Algiers. Er verscheen zelfs een bericht dat er te veel Toearegs met een lichte huid vertegenwoordigd waren in de groep interim bestuurders. De gebeurtenis volgt nadat vorige week een nieuwe regering werd geïnstalleerd met daarin een vertegenwoordigster van de MNLA. Verwarring alom aanwezig maar president IBK heeft daarmee wel getoond bereid is vrede te sluiten.

De steden Gao en Tombouctou worden op dit moment voor meer dan 95% bevolkt door Sonrais en ex slaven van de blanke Toearegs bevolkt. Dit kon ik duidelijk waarnemen tijdens mijn laatste bezoek enkele weken geleden aan deze steden. De naam van de stad Tombouctou komt van de Tamacheck naam Timboektoe en dat betekent: plaats waar Bouctou woont of Tin Bouctou. Zo bestaat er in de taal van de Toearegs, het Tamacheck, ook de naam Tin Aicha of de plek waar Aicha woont. De ‘geest is nu uit de fles’ of beter gezegd ‘de vlam in de pan’ met het doden van de demonstranten. De regering had de mars verboden maar in Mali weet je dan zeker dat juist veel mensen zullen komen opdagen.

De regering heeft z’n verontschuldigingen aangeboden. Ze presenteren hun condoleances aan de betreffende families en zenden nu een zware missie naar Gao om deze zaak te onderzoeken. Vermoed wordt dat de MUJUAO, een belangrijke Jihadisten groepering, achter de protesten zit. Helaas komen daarmee de slachtoffers niet terug.

Ik verwacht dat door deze actie het vredesproces weer terug is bij af is. Dat de regering hierdoor nog minder krediet heeft gekregen. Dat de MINUSMA hierdoor figuurlijk aan de kant is geschoven en dat de ‘ogen en oren’ blind en doof zijn gemaakt. Dat de Toearegvluchtelingen in de vluchtelingenkampen in Mauritanië nu zeker niet zullen terug keren. Dat iedereen zich nog meer tegen de regering van Ibrahim Boubacar Keita en zijn vrienden in Frankrijk zal keren. Dat de Franse militaire missie Barkhane reden heeft zich te versterken. De grote winnaars zullen de Jihadisten zijn want de chaos in Noord Mali is alleen groter geworden. Noord en Zuid Mali zijn nu nog verder uit elkaar geraakt. IBK zal komend weekeinde rustig naar Kigali vliegen om daar aanwezig te zijn op de topontmoeting van de staatshoofden van de Afrikaanse Unie.

Laatste nieuws is dat de jongeren een sit-in houden bij het ‘gouvernorat’ en eisen het vertrek van de gouverneur! In Bamako is donderdag een grote demonstratie gepland tegen het regeringsbeleid.

Meer artikelen over

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *