Nieuws

Diamantbedrijf De Beers verhuist 200 olifanten naar Mozambique

IPS. De Beers, de grootste diamantproducent ter wereld, gaat tweehonderd olifanten uit zijn privépark in Zuid-Afrika verhuizen naar verschillende parken in buurland Mozambique. De populatie was te groot geworden en dreigde het ecosysteem uit balans te brengen.

De Beers bezit het Venetia Limpopo Nature Reserve in Zuid-Afrika, dat groot genoeg is voor een populatie van zo’n zestig olifanten, maar kampt met een overpopulatie van zo’n 270 dieren. Het bedrijf start daarom deze maand nog met de verhuizing van 60 olifanten naar het nationaal park Zinave in buurland Mozambique.

Dat park kende een historisch grote olifantenpopulatie, maar die werd gedecimeerd tijdens de vijftien jaar durende burgeroorlog. Er leven nu zo’n zestig dieren in het park, en dat aantal zal verdubbeld zijn na de verhuizing. De overige 140 dieren zullen naar verschillende andere parken in Mozambique verhuisd worden.

Stroperij
Het bedrijf zegt ook 500.000 dollar te zullen doneren aan milieugroep Peace Parks Foundation om stroperij in Mozambique te bestrijden.

Mozambique kampt met hardnekkige stroperij die de olifantenpopulatie sterk onder druk zet. Geschat wordt dat meer dan de helft van de olifantenpopulatie gedood is in de voorbije vijf jaar.

In het park Niassa National Reserve alleen al doodden stropers sinds 2007 bijna 11.000 olifanten: amper 1.500 exemplaren bleven er over.

Reacties

Geef een reactie