Nieuws

De toekomst van Sierra Leone

20150416HospitaalBroeders. Wat is de toekomst van Sierra Leone? En hoe kunnen wij daarbij helpen? Deze twee vragen stonden centraal tijdens het symposium ‘De toekomst van Sierra Leone’ op woensdag 8 april. Sierra Leone was vorig jaar opnieuw wereldnieuws. Het land dat nog opkrabbelde na een burgeroorlog werd opnieuw getroffen, dit keer door een uitbraak van Ebola. Reden genoeg voor HospitaalBroeders om samen met alle aanwezigen de handen ineen te slaan. En met succes!

Tijdens het symposium vertelde voormalig directeur van één van die ziekenhuizen, broeder Peter Lansana Dawoh, over de wederopbouw na de burgeroorlog. Hij deelde zijn visie met de zaal wat er volgens hem nu moet gebeuren. ‘Een van de grootste uitdagingen voor Sierra Leone in deze periode is het tekort aan verpleegkundigen en artsen’, aldus Dawoh.

Andere mensen die nauw betrokken zijn bij de opbouw van Sierra Leone en ook spraken tijdens het symposium waren Katrien Coppens en Godelieve van Heteren. Coppens is adjunct-directeur bij Artsen zonder Grenzen en Godelieve van Heteren is directeur van het Rotterdam Global Health Initiative. Coppens en Van Heteren zien het bundelen van krachten en het op een juiste manier inzetten van de juiste specialismen als mogelijke structurele verbetering van de gezondheidszorg in Sierra Leone.

Ook Judith Maas, coördinator Ebola Task Force van het ministerie van Buitenlandse Zaken, was aanwezig. Volgens haar moet Nederland zich flexibeler opstellen, zich aanpassen aan de huidige situatie. Niet teveel de standaard procedures volgen, dit kost teveel tijd. Het is juist nu tijd om te handelen.

Het doel van de middag was tweeledig. Ten eerste wilde HospitaalBroeders een inzicht geven in de problemen waarmee ontwikkelingsorganisaties op dit moment kampen in een land dat door twee rampen is getroffen. Daarbij hoopte David Heyer, manager HospitaalBroeders Nederland, op een vruchtbare uitwisseling van ideeën. ‘Ons vertrekpunt bij de organisatie van dit symposium was om samen met betrokken mensen de discussie aan te gaan. Wat HospitaalBroeders betreft was het een vruchtbare middag. Onze broeder Peter was heel duidelijk in wat er moet gebeuren in de komende tijd. Zijn oproep aan de Sierra Leoonse artsen om de bureaucratie opzij te schuiven en de mouwen op te stropen werd met instemmend gelach ontvangen… Ook Coppens gaf aan dat juist nu het een periode is waarin we het niet moeten laten afweten. Het gevaar van Ebola is nog niet geweken. Wij zijn enorm trots en hopen dat we iedereen die aanwezig was dezelfde boost aan energie hebben meegegeven die wij een dag er na nog steeds ervaren. Wij gaan aan de slag, ook in ons eigen ziekenhuis in Lunsar en wij hopen dat alle aanwezigen geïnspireerd zijn om dat ook te doen!’

Meer informatie en een sfeerimpressie van het symposium vindt u op de website www.hospitaalbroeders.nl/symposium.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *