Nieuws

Bouwwoede in Afrika

20140616MO.be. Kinshasa, Khartoem, Luanda – in ijltempo wordt vandaag de nieuwe Afrikaanse stad hertekend en gebouwd. Afgaande op de plannen wil een nieuwe schare rijken in allerijl weg uit de verloederde binnenstad. Wat als de steden morgen zijn dichtgetimmerd door de nieuwe Afrikaanse middenklasse? In zijn vijfdelige dossier zoomt MO* in op de satellietsteden, condominiums en gated communities van het nieuwe Afrika.

Luchtspiegeling in de Congo-stroom
In Kinshasa, een stad van tien miljoen inwoners, moet een nieuw stadsdeel verrijzen. Een private investeerder wil twee kunstmatige eilanden opspuiten in de Congo-rivier, vlakbij het huidige centrum. La Cité du Fleuve moet en zal een veilige haven worden, in beton en glas, met een gloednieuw Central Business District, flatgebouwen en lommerrijke villa’s. Wanneer en hoe het project er uiteindelijk zal gerealiseerd worden en wie het gaat bevolken, zijn voorlopig nog onopgeloste vragen.
Afrikaanse stad loopt niet als gepland
In 1950 woonde nog maar een half miljoen Afrikanen in de stad. Tegen 2050 zullen er dat ruim 1,2 miljard zijn. ‘Hoewel Afrika snel verstedelijkt, is het nog altijd overwegend ruraal’, zegt Mariam Yunusa van UN Habitat, ‘Slechts 42 procent van de Afrikanen woont in een stedelijke omgeving.’ Daardoor kan een goede planning nu veel toekomstige problemen vermijden volgens de VN-topvrouw. In realiteit merkt men vooral een wildgroei aan ideeën naast alleenstaande initiatieven.

Chinatown in Angola
Nova Cidade do Kilamba is één van de vele satellietsteden of zogenaamde novas centralidades die in Angola als paddenstoelen uit de grond schieten. Een poging om via grootschalige projecten, betaald met oliegeld, de overbevolkte hoofdstad na 27 jaar burgeroorlog herop te bouwen. Eerst nog afgedaan als een spookstad waar geen kat wilde wonen, is “Kilamba Nieuwe Stad” uitgegroeid tot een gegeerde belegging voor de Angolese “middenklasse”. Het ligt op dertig kilometer van het centrum van Luanda en werd helemaal gebouwd door Chinezen. Eens afgerond moeten er maar liefst 500.000 mensen wonen.

New York aan de Nijl
In Khartoem, op de plaats waar de Blauwe en de Witte Nijl samenvloeien, ligt het eiland Tuti, een oase van groen in een metropool van acht miljoen inwoners. Zes jaar geleden werd het eiland ontsloten met een brug en sindsdien is het ten prooi gevallen aan een wildgroei van tegenstrijdige bouwprojecten. Petrodollars willen een New York aan de Nijl, maar de Mahas – de stichters van Khartoem die soms nog in bakstenen huizen wonen – reageren verdeeld.

De Afrikaanse baksteenboom gewikt en gewogen
Is Afrika aan het boomen? Is er een nieuwe Afrikaanse middenklasse, en zo ja: wie zijn zij? Welke risico’s houdt de groei van de nieuwe consumenten in? En wordt ter wille van hun noden en wensen de toekomst van de Afrikaanse steden uitgetekend, met ingrijpende gevolgen voor arm en rijk? MO* vroeg het aan Garth Myers, Filip De Boeck, Chloé Buire en Ricardo Cardoso. Deze vier academische experts schetsen een beklijvende blik op de Afrikaanse steden van morgen.

Lees het volledige dossier op http://www.mo.be/dossiers/bouwwoede-afrika.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *