Aart en Afrika

Back in Angola

20150316Aart van der Heide. Vorig jaar september en oktober ben ik terug geweest in Angola. In de jaren van de burgeroorlog heb ik in de periode 1979 – 2010 ongeveer veertig reizen of missies naar Angola gemaakt voor een groot aantal donoren of humanitaire organisaties. Ik heb tijdens mijn reis naar Luanda en de provincies Kwanza Sul, Benguela, Huila en Namibe vele oud collega’s ontmoet en gesproken.

Deze ontmoetingen en gesprekken waren niet alleen heel hartelijk maar ook heel informatief. Benjamin Castelo bijvoorbeeld, nu directeur van het Instituto Angolano dos Cereais en in de jaren negentig van de vorige eeuw directeur van de kerkelijke organisatie AIA die de kerkelijke hulp van protestantse zijde coördineerde, heb ik gevraagd wat ik nu nog voor hen of de organisaties kan betekenen. Zijn antwoord was duidelijk en kort: wees voor onze organisaties die nu nog bestaan Facilidador –Lobby – Referencia. Duidelijk en concreet!
In Angola werd het me duidelijk dat bijna al mijn oud collega’s nu een goede baan hebben. Anita Esperanca die in het gevaarlijke Ganda een hervestigingsprogramma voor Horinzonte leidde – dat deed ze heel goed trouwens – is nu provinciaal directeur van landbouw in de meest zuidwestelijke provincie Namibe. Elisabeth Freitas die met Maya van den Endt een medicijnendistributie en verkoopcentrum met hulp van MEMISA opzette is nu directeur van het Deposito de Medicamentos Padre Quirino Houdijk. Het is een grote (sociale)-onderneming geworden die 50 jonge mannen en vrouwen in dienst heeft en grote delen van het land van medicijnen voorziet. De onderneming is eigendom van het bisdom Benguela. Domingos Cunha die ik nog van ADRA kende en daarna voor het Wereld Voedsel Programma (WFP) heeft gewerkt voor o.a. de VAM in Darfur, Yemen en Sao Tome, heeft nu een eigen bedrijf dat mineraalwater bottelt. Ernesto Cassinda is nog altijd directeur van ACM-Kwanza Sul (YMCA) en wil nu plattelandsontwikkeling in vergeten gebieden gaan doen. Ricardo Daniel, waarmee ik lang gewerkt heb bij ADRA aan voedselzekerheid, werkt nu voor de partij en probeert de jongerenproblematiek in beeld te brengen. Quim Ganga waarmee ik werkte bij ADRA en die later CORDAID vertegenwoordiger werd is nu bij een grote diamantenmaatschappij hoofd van het projectenbureau voor liefdadigheid enz. Faustino Tome was logisticus bij ADRA. Hij heeft nu een eigen schoonmaakbedrijf. Mijn collega – docent wiskunde – van de landbouwfaculteit in Huambo Pinda Simao is nu minister van onderwijs. Hij ontving mij als oud collega en als ‘amigo de Angola’.
Allen gaven toe dat ze in de ‘hulpindustrie’ veel geleerd hebben. Een persoon zei mij: van jullie heb ik geleerd hoe ik zo objectief mogelijk vooruitgang en impact kon bepalen of meten. Naast dat al deze mensen een boterham hebben verdiend hebben ze ook een goede interne opleiding gekregen. Plannen, schrijven, vergaderen, baseline studies, Engels, computers hanteren enz. en vergeet niet het managen van programma’s. We weten dat de hulp veel mensen verlost heeft van hun lijden. Wat we echter niet weten is hoe efficiënt het was en ook niet hoeveel geld al deze hulpverlening heeft gekost. Niemand heeft dit bijgehouden. Zelf schat dat de hulp gegeven tijdens de 25 jaar burgeroorlog meer dan 2 miljard Euro heeft gekost. Vergeet niet dat dit een heel ruwe schatting is.
Ik hoop dit jaar een tweede reis te maken en wil dan de provincies Huambo, Malanje, Kuito en Uige bezoeken. In deze provincies heb ik gewerkt met de katholieke Caritas, met de landbouwfaculteit in Huambo, met CARE Angola en via ICCO en SOH met vele andere organisaties zoals ADRA en Christian Children Fund enz.
Indien ik tijd over heb ga ik nog een keer naar Waku Kungo om ACM te helpen bij het formuleren van een plattelandsontwikkelingsprogramma dat zich bezig houdt met landbouw, grondverbetering, gezondheidszorg en onderwijs. Hier kwam ik op tijdens het bezoek aan een aantal dorpen waar ACM 10 jaar geleden wederopbouwhulp gaf. Bewoners vertelden mij dat nadat ACM vertrokken is geen enkele overheids- of niet-overheidsorganisatie meer gekomen is. Het geld moeten we in Angola kunnen vinden. Wij vanuit Nederland kunnen kennis en expertise leveren.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *