Kronieken uit Congo

Afrika in Nederland

Mart Hovens. Ik ben deze zomer in Nederland en geniet van vele zaken. De vrienden en bekenden, het weer (lekker koel) en de infrastructuur. De wegen zijn leeg en desondanks steek ik op mijn fiets vlak voor de passerende auto’s de weg over. Toeteren en soms agressieve reacties zijn het gevolg. Ik moet duidelijk nog afkicken.

We moeten ook inkopen doen voor de terugkeer naar Congo. Bijvoorbeeld WC-papier (kost daar 1 € per rol). Kinshasa is de zesde duurste plaats ter wereld, na Hongkong, Luanda, Zurich, Singapore en Tokyo. Hier bij de supermarkt om de hoek is het lekker goedkoop. Wel heb je hier de keuzestress van 10 verschillende merken, maten en kwaliteiten WC-papier.

De zomer is de tijd van de vele, vele festivals in Nederland. Zo ook enkele Afrikaanse. Het bekendste is die in het Twentse gehucht Hertme, begin juli. Hier was dit jaar Youssou N’Dour, de Nachtegaal van Dakar, de afsluiter. Hij zat in Senegal enkele jaren in de politiek (hij was zelfs tweemaal minister) en het maatschappelijk werk (straatjongeren). Maar nu was hij weer terug. Ik heb hem vaker en op verschillende plekken gezien, maar ditmaal spande de kroon.

Het opzwepende m’balax ritme wordt door het samenspel tussen de twee sabars en de talking drum gemaakt. De sabar wordt met een zwiepend stokje in één hand gespeeld. De talking drum ‘praat’ door de koorden in de vernauwing van de trommel onder de oksel aan te spannen.

Dit samenspel was mooi te horen in Immigrés. In dit lied uit 1984 klinkt de vluchtelingenproblematiek al door. Het hoogtepunt, het Grote Kippenvelmoment, kwam met de uitvoering – relipopperig en slechts door een orgel begeleid – van New Africa. Na het noemen van Cheikh Anta Diop, Kwame Nkrumah, Steve Biko en Nelson Mandela roept hij tot het nieuwe verenigde Afrika op. En hoe!

Het kleine neefje van het Afrikafestival vindt jaarlijks in Nijmegen plaats, eind juni. Hier speelde Ussu N’djai & The New Balansa. Een groepje Afrika-adepten dat de positieve kant van het continent wil tonen, organiseert daarnaast Afrikaans eten, een dansavond en is bezig met een filmfestival.

Reacties

One Reply to “Afrika in Nederland

  1. Klopt Mart dat gevoel heb ik ook steeds als ik thuis kom. Volle winkels, tien soorten brood, kaas, jam, melk enz. Wegen zonder gaten. Weinig blauw op straat. Altijd heerlijk opgemaakt schoon bed zonder muggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *