Aart en Afrika

Aanval van teroristen in Bamako

20151122Aart van der Heide. Net terug uit Malawi vroeg een familielid mij vanmorgen of ik niet in het hotel in Bamako zat. Daarna nog een aantal telefoontjes met dezelfde vraag. Ik kon hen geruststellen dat ik dit chique hotel goed ken maar er weinig kwam omdat de drankjes er nogal prijzig zijn. Bovendien liggen Mali en Malawi niet erg in de buurt.

Vrijdag 20 november heeft de terreurgroep van Mochtar El Mochtar het chique hotel Radisson in Bamako aangevallen waarbij 21 doden zijn gevallen. De terreurgroep van Mochtar El Mochtar is gelieerd aan Al Quaida en leeft van terreur en gijzelingen onder het mom van de onderwerping aan de islam. Het is begrijpelijk dat juist dit 5 sterren hotel aangevallen werd want hier komen de duurdere klanten zoals zakenlieden, UN en andere diplomaten. Bamako leek weer tot leven te zijn gekomen na de nare afgelopen jaren met een staatsgreep en enkele aanslagen. Waarom deze nieuwe aanslag juist een week na de grote aanslag in Parijs komt is voor vele Malinezen wel duidelijk. Een aantal weken geleden heeft de president van Mali – IBK of Ibrahim Boubacar Keita – een groots staatsbezoek aan Frankrijk gebracht. Hij kreeg een behandeling als ‘le plus grand ami’ (= grootste vriend). Werd groots door president Hollande op het Elysee ontvangen, mocht de Senat (= eerste kamer) toespreken, een lezing geven op de Universiteit de Sorbonne waar hij gestudeerd heeft en ook nog het graf van zijn overgrootvader bezoeken die in de eerste wereldoorlog voor la France is gestorven. Ook kreeg hij een dikke enveloppe met geld mee – schattingen spreken van 3 miljard Euro – om Mali verder te ontwikkelen. De president van Mali IBK werd daarmee één van de grootste vrienden van Frankrijk maar dat wisten de Malinezen al. IBK wordt in eigen land een Malinké vorst genoemd vanwege zijn luxe levensstijl en zijn nepotistische bewind. Zijn oude makker en eerste gekozen president van Mali Alpha Oumar Konaré is nooit zo groots door Parijs ontvangen. Deze twee oude vrienden zijn gebrouilleerd en hun onderlinge nijd komt o.a. tot uiting hoe je door het Elysée wordt ontvangen.
Dat de bolwerken van westerse belangen aangevallen zouden worden was zeker en de vraag was alleen maar wanneer. Precies een week na de aanslagen in Parijs is niet alleen symbolisch maar ook een waarschuwing. De vraag waarom deze terreurgroep de aanval juist op een vrijdag aanviel is echter een vraag die moeilijk te beantwoorden is omdat de vrijdag ook de grote gebedsdag voor de moslims is, zoals dit de zaterdag – sabbat – voor de joden is en voor de christenen de zondag. Mali kent vele oprechte moslims die iedere vorm van geweld veroordelen en verder tolerantie prediken. Toch zie je op steeds meer websites uit Mali berichten waarbij de onvrede met het westen en zelfs de haat groeit. Het arrogante westen die rijk zijn en hun ideologie in de vorm van ontwikkelingssamenwerking alom verspreiden vindt steeds meer afkeer. IBK wordt daarbij als een pion van het westen in het algemeen en van Frankrijk in het bijzonder gezien. Frankrijk heeft vele militairen in de gehele Sahel die jagen op Jihadisten. Nederlandse soldaten dienen de VN vredesmacht MINUSMA o.a. in Gao om voor ‘ogen en oren’ te spelen maar het eindresultaat schijnt steeds meer een grotere anti-westerse houding te zijn. Daarbij zie ik ook een toenemende sympathie voor de Jihadistische ideologie. Onlangs las ik op de website van een hoge Malinese ambtenaar – getrouwd met een Europese dus blanke vrouw – zijn afkeer van de Franse politiek en met name de Franse arrogantie. Uit eigen ervaring weet ik hoe arrogant deze Fransen in Mali kunnen zijn en echt denken dat hun land la France, hun taal en hun cultuur tot de hoogste en beste in de wereld behoren. Eigenlijk heel zielig. In Mali zie ik langzaam een verschuiving in het denken van de mensen in de richting van het islamisme en weg van het westen. Ook ons land en dan onder leiding van de regering doet hier volop aan mee. De Nederlandse ambassade in Bamako lijkt vaak een verlengstuk van de Franse ambassade. Als hun woordvoerster, een mooie Friese dame, weer schrijft dat Nederland dit of dat heeft gegeven dan denk ik steeds weer ‘wie bedoel je met Nederland’ want ik weet dat vele Nederlanders waaronder ik het hier helemaal niet mee eens zijn. Deze mensen zoals mijn overleden vader zou zeggen ‘mooi weer spelen met ons geld zonder dat we hier vanaf weten laat staan mee eens zijn’. Daarom denk ik dat vele Malinezen heimelijk deze aanval op hotel Radisson niet zullen afkeuren. Ze weten intussen ook dat hun president krokodillentranen huilt als er weer eens een paar blanken zijn gedood terwijl hij dat niet doet als er Malinezen worden gedood.
Ik ga binnenkort weer naar Mali en weet dat ik voorzichtig moet zijn. Het wordt voor mij de eerste keer dat ik er echt rekening mee zal moeten houden dat ik een blanke huid heb. Ook zal ik niet al te vaak moeten zeggen dat ik Nederlander ben want dat land staat zij aan zij met Frankrijk. Dat was toen ik in 1985 in Mali kwam niet het geval. Ik vraag de politici in Den Haag eindelijk eens na te gaan denken en zich gaan afvragen waar ze mee bezig zijn. Dus “wakker worden”.

Meer artikelen over

Reacties

2 Replies to “Aanval van teroristen in Bamako

    1. Was het maar hypocrisy. Het zijn pure belangen en daarom hebben wij hier in Nederland ook een grote ontwikkelingsindustrie zonder naar ons verleden te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *