Aart en Afrika

9 Jaar cel voor verwoester van religieus erfgoed in Timboektoe

Aart van der Heide. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft 27 september de Malinese jihadist die in 2012 veertien religieuze graven verwoeste tot 9 jaar celstraf veroordeeld. Ahmad Al-Faqi Al-Mahdi was hoofd van de zedenpolitie ten tijde van de bezetting van Timboektoe door de jihadisten.

Het Internationale Strafhof in Den Haag heeft vernieling van internationaal erfgoed veroordeeld als een oorlogsmisdaad.

De Malinese regering heeft deze veroordeling toegejuicht. Waarschijnlijk omdat de Malinese regering dit soort religieuze veroordelingen niet in eigen land wil laten plaatsvinden. Mijn eerste vraag toen ik dit bericht hoorde was waarom deze man niet in Mali is veroordeeld. Ik ben bang dat het Malinese rechtssysteem hiervoor geen wetgeving heeft. Daarbij komt ook dat deze man waarschijnlijk van Arabische afkomst was gezien zijn naam. Hij was geen Toeareg en ook niet een allochtoon afkomstig uit het buurland Mauritanië.

Mali heeft een cultureel verleden waarbij veel kunstwerken zoals beelden bestonden. Veel van deze kunstwerken zijn of vernield omdat het moslimgeloof geen beeltenissen toestaat. Ook zijn veel beelden verkocht naar het buitenland en staan nu in vele musea of in privécollecties.

Zelf denk ik dat de vernieling van deze heilige graven niet veel ophef in Mali heeft gegeven. Het pro-bleem van vernieling van religieuze kunstwerken kennen we ook uit Bamian in Afghanistan waar de Taliban de beroemde Boeddha beelden heeft vernietigd. Het strafhof in Den Haag kan helaas geen Talibanstrijders veroordelen.

De Amerikaanse filosofe van Duits joodse afkomst Hannah Arendt heeft dit probleem beschreven rondom de veroordeling van Adolf Eichmann. Zij redeneerde dat Eichmann zijn moorden deed in opdracht van een misdadig regime. Deze redenering kunnen we ook opvoeren voor dit hoofd van de zedenpolitie uit Timboektoe. Hij deed dit in opdracht van een beweging die dit als ideologie had.

Malinezen zullen nu zeggen dat het opzettelijk weer door het ‘westen’ gericht is tegen hen Afrikanen. Eerst Gbakbo uit Ivoorkust, daarna de rebellenleider uit Congo en daarna de president van Soedan El Bashir. Daarom dacht ik ook dat deze man in Mali berecht moet worden. Het Haagse Internationale Strafhof berecht ook geen hoofden van de zedenpolitie uit Saoedi Arabië. Het onthoofden wordt niet als vernieling van cultureel erfgoed beschouwd. Ook heeft het westen economische belangen in dat land en niet in Timboektoe.

Meer artikelen over

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *